Αμπελόφυλλα
Όσον αφορά στη θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι περιέχουν λίγες θερμίδες (93kcal) και αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (11γρ). Έτσι, τα αμπελόφυλλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν θετικά σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, μιας και μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.
Επιπρόσθετα, τα αμπελόφυλλα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη & ζεαξανθίνη (1747 mcg/100γρ), τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ειδικότερα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το εκχύλισμα αμπελόφυλλων από κόκκινα σταφύλια, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, έχει θεραπευτική δράση στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μιας και βελτιώνει την αιμοκυκλοφορία και θωρακίζει τα τοιχώματα των αγγείων.
Επιπλέον, η διατροφική αξία των αμπελόφυλλων επαυξάνεται, χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό του σε βιταμίνη Α (27520 IU/100γρ), η οποία βελτιώνει την όρασή, την υγεία του δέρματος και των οστών, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση και είναι υπεύθυνη για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταυτόχρονη παρουσία στα αμπελόφυλλα της βιταμίνης Κ (109mcg/100γρ), του ασβεστίου (363mg/100γρ) και του μαγνησίου (95mg/100γρ) συμβάλλει στην καλύτερη σκελετική υγεία και στην αποφυγή των μυϊκών κραμπών.