KOYKIA

Κουκιά 

Κουκιά από παλιό σπόρο σε περιορισμένη ποσότητα. 

Καθαρίζοντας την αποθήκη τού πεθερού μου ανακάλυψα σε ένα παλιό βαρέλι με ένα μικρό θησαυρό. 30 κιλά σπόρο κουκιά, σε αρίστη κατάσταση! Τα μαγειρέψαμε την επόμενη κι'όλας μέρα και ήταν τα πιο νόστιμα κουκιά που είχα φάει ποτέ! Ίσως επειδή γνώριζα την αξία τους... Χωρίς πολλές σκέψεις λοιπόν, αποφάσισα να τα σπείρω για να ανακτήσω το σπόρο. Την πρώτη χρονιά τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο καλά, γιατί είχαμε μεγάλη απώλεια αλλά ο σκοπός έχει επιτευχθεί: να έχουμε φρέσκο σπόρο, δυνατό και παραγωγικό.  Με αυτό τον τρόπο ,τώρα κάθε χρόνο έχουμε φρέσκα κουκιά στο πιάτο μας από μία άλλη εποχή. Από ιστορίες πού ακούω την περίοδο τής κατοχής, όσοι είχαν κουκιά και λάδι στο χωριό θεωρούνταν πλούσιοι, αφού μπορούσαν να έχουν κάποια παραπάνω γεύματα με πολλές παραλλαγές και φυσικά μεγάλη γκάμα θρεπτικών συστατικών. Από αυτό το σπόρο και στο ίδιο χωράφι που έσπερνε ο παππούς τότε, τρώμε και εμείς σήμερα και έχουμε ως στόχο να τον συντηρήσουμε έτσι ώστε να τον βρουν τα εγγόνια μας. Έτσι, από γενιά σε γενιά θα περνάει αυτό το αγαθό της οικογένειας και θα είναι "κειμήλιο", τόσο θρεπτικό όσο και συναισθηματικό! 

Ποια είναι η Διατροφική τους Αξία;

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα θρεπτικά συστατικά των κουκιών καταλαβαίνει ότι πρόκειται για αναμφισβήτητα θρεπτικό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Αποτελούν μία ιδιαίτερα πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, και εναλλακτική λύση της κατανάλωσης κρέατος, παρέχοντας υψηλό επίπεδο κορεσμού και χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι και το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο (φλαβονειδή και καροτενοειδή, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη) που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι φαινολικές ενώσεις συγκεντρώνονται κυρίως στο σκούρο σημείο τους κελύφους των μεγάλων κουκιών.

Φυλλικό οξύ

Παράλληλα, τα κουκιά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα συστατικό απαραίτητο για πολλές βιοχημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και την δημιουργία νέων κυττάρων. Μάλιστα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων κουκιών παρέχει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος!

Υψηλό περιεχόμενο σε σίδηρο

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των κουκιών είναι το υψηλό τους περιεχόμενο σε σίδηρο, με ένα φλιτζάνι κουκιά να παρέχει 3 mg σιδήρου, καλύπτοντας το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άντρες και το 21% για γυναίκες.

Πλούσια πηγή αμινοξέος

Μία σημαντική υπενθύμιση για τα κουκιά είναι ότι αποτελούν πλούσια πηγή του αμινοξέος L-Dopa, μία πρόδρομη μορφή του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Η κατανάλωση των κουκιών μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου, ωστόσο καλό είναι να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου και γιατρού για καλύτερο έλεγχο της δράσης τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την διατροφική τους αξία, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω πίνακα: 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε